Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Nicole B.
geboren: 1968
neergestoken: 25 maart 2009
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: 1 zoon (ten tijde van het misdrijf 9 jaar)
Dader: haar ex-vriend Suat (ten tijde van het misdrijf 40 jaar)
De driejarige relatie tussen Nicole en Suat wordt gekenmerkt door zijn geweld en waan van controle. Op een gegeven moment, slaat hij haar zo hard dat haar trommelvlies scheurt. Er zijn acht aanklachten ingediend tegen de bodybuilder.

Na de scheiding krijgt Nicole een contactverbod, op grond waarvan Suat haar niet meer mag benaderen. De assemblagemedewerker stuurt zijn zuster naar haar toe om haar over te halen de aanklacht in te trekken - maar dat doet ze niet.

Nicole werkt in een fitnesscentrum in Hamburg Othmarschen. Op 25 maart 2009, overvalt Suat haar in de parkeergarage. Nicole sluit zichzelf op in de auto. Suat slaat het raam in, opent de deur en steekt zijn ex-vriendin 36 keer. Nicole bloedt dood op de bestuurderszetel. Een collega vindt haar.

Twee dagen later gaat Suat naar de politie, beweert onschuldig te zijn en weigert verder te getuigen. De politie liet hem weer gaan. Pas later vinden ze vezelsporen van zijn broek in de auto van het slachtoffer.

In de rechtszaal zwijgt Suat aanvankelijk, maar bekent dan de misdaad.

De aanklager spreekt eerst van moord, pleit later voor doodslag. De verdediging beschrijft Suat als extreem jaloers en een man met grote verlatingsangst. Hij had die dag met Nicole willen praten over de relatie en in dat proces had hij zich gerealiseerd dat de scheiding definitief was. Verder zegt de verdediging dat Nicole waarschijnlijk te vrijgevochten was voor de depressieve dader.

De dader was eerder 13 jaar getrouwd en heeft een zoon uit dit huwelijk, 10 jaar oud op het moment van het misdrijf. Op 20 november 2009 wordt Suat veroordeeld tot acht en een half jaar gevangenisstraf voor doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .