Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Aylin en haar dochter (+3 andere slachtoffers)
geboren: 1975, 1997
doodgestoken: 22 maart 2004
Woonplaats: Augsburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: een 7-jarige dochter uit haar eerste huwelijk
Dader: haar echtgenoot Ali Göbelek, 37 jaar oud ten tijde van het misdrijf
In april 2003, zijn Alyin en Ali getrouwd. De twee zijn neef en nicht, dus een gedwongen of gearrangeerd huwelijk is waarschijnlijk. Het huwelijk geeft Ali de kans om naar Duitsland te komen. Hij is een geïmporteerde bruidegom. Hij leert echter geen Duits en werkt slechts af en toe. Zijn vrouw, aan de andere kant, is goed geïntegreerd. Ze scheiden eind 2003.

In maart 2004 trekt Ali weer bij zijn vrouw in, in een rijtjeshuis in Augsburg. De dag voor de misdaad, dreigt hij haar te vermoorden als ze hem weer verlaat.

Hij maakt zijn dreigement waar: als zijn vrouw weigert hem op 22 maart te helpen de familiekluis te openen, dwingt hij haar zich ziek te melden bij haar werkgever.

Daarna steekt hij haar dood. Hij breekt de kluis open en steelt 7.000 euro, die vermoedelijk aan zijn schoonmoeder toebehoort (en mogelijk ook haar juwelen).

Ali doodt ook Ela, de zevenjarige dochter van zijn vrouw uit haar eerste huwelijk, zijn zwager Aykin (25), zijn schoonmoeder Melahat (53) en een Tsjechische kennis van de familie die aanwezig is. Ze worden allemaal door hem doodgestoken terwijl ze slapen.

De lichamen van de Turkse familie worden enkele dagen later overgebracht naar Turkije en begraven in hun geboortestad Adana.

De vijfvoudige moordenaar vlucht ook naar Adana. Daar wordt hij gearresteerd na een vuurgevecht met de politie. Eerst beweert hij dat hij twee skinheads heeft vermoord die eerder zijn familie hadden uitgemoord. De politie gelooft hem niet. Ali pleegt zelfmoord in hechtenis in juni 2004. Uitlevering aan Duitsland was niet gepland.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .