Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Filis
geboren: 1990
doodgestoken: 31 mei 2004
Woonplaats: Neuenrade/Hagen
Herkomst: slachtoffer: Macedonië of Turkije; dader: Turkije
Kinderen: geen, ze was pas 14 jaar.
Dader: Baris G. (20 jaar ten tijde van het misdrijf), waarschijnlijk haar minnaar
.
Deze moord is niet duidelijk een eerwraak, in ieder geval geen typische.

Voor zover bekend heeft de 20-jarige Baris geslachtsgemeenschap met de 14-jarige Filis. Sommige artikelen zeggen dat ze Turks is, andere Macedonisch. Op een dag rijden zij beiden, samen met Fatih G. (17 jaar) en Nicole (13 jaar), naar een parkeerplaats voor wandelaars in de buurt van Hagen. Mogelijkerwijs gaat het over knuffelen voor tieners.

Wat er nu gebeurt, is onduidelijk. Baris steekt Filis dood met dertig messteken. Dit kan mogelijk wijzen op een eerwraakmoord. De slachtoffers van eremoorden worden meestal gebrutaliseerd. De wereld moet zien dat de dader zijn zin heeft gekregen.

Omdat Nicole getuige was van de misdaad, wordt ook zij verondersteld te sterven. Fatih steekt haar dood. De twee jonge mannen laten haar achter op de parkeerplaats, in de veronderstelling dat ze dood is. Maar Nicole overleeft, ernstig gewond, en wordt gevonden door een automobilist.

In maart 2005 wordt Baris door de regionale rechtbank van Hagen veroordeeld tot een jeugdstraf van 10 jaar en Fatih tot negen jaar gevangenisstraf. In de motivering van het vonnis staat een verwijzing naar een mogelijk motief van eer. Baris zou door zijn familie worden uitgehuwelijkt - aan wie is onbekend. Maar niet aan het slachtoffer. De familie had een andere jonge vrouw gekozen. Mogelijk was het slachtoffer zwanger, of misschien had ze gedreigd zwanger te zijn. Of misschien maakte ze gewoon een grapje en speelde ze met de mogelijkheid van zwangerschap.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .