Eerwraak verhaal

Aynur Özdemir
geboren: 1984
doodgestoken: 8 juni 2007
Woonplaats: Keulen-Zündorf
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar echtgenoot Vedat Özdemir (25 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Aynur woont al sinds haar jeugd in Keulen. Op 19-jarige leeftijd wordt zij onder dwang uitgehuwelijkt aan een Turkse neef. Het echtpaar woont in Keulen, eerst bij haar ouders, later in hun eigen flat. Zij werkt als apothekersassistente, hij bij een motorenfabrikant.

Na een ruzie doodt echtgenoot Vedat zijn vrouw met meerdere messteken. Hij vlucht naar Turkije en belt met zijn gsm naar een vriend van daar om hem te vragen voor Aynur te zorgen. Samen met haar familie en de politie vindt hij haar lichaam in de badkamer van hun gezamenlijke flat.

Vedat's mobiele telefoontje is te traceren naar Istanbul. Er wordt onmiddellijk een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Een goede week later, wordt de dader gearresteerd in Istanbul. Hij bekent. Er wordt niets meer gezegd.

Vanuit de gevangenis klaagt hij dat hij niet naar Turkije wordt uitgezet. Hij is "praktisch een Duitser". De klacht wordt afgewezen. Gewoonlijk wordt uitzetting gevolgd door een inreisverbod van 10 jaar.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Kölnische Rundschau en Kölner Stadtanzeiger berichten over de zaak (helaas niet meer online).
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .