Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Imre K.
geboren: 1968
neergestoken: 23 juli 2007
Verblijfplaats: München
Herkomst: Turkije
Kinderen: 4 of 5 kinderen samen
Dader: haar echtgenoot, 43 jaar oud ten tijde van het misdrijf en al bijna 30 jaar in Duitsland.
Faruk werd geboren in Turkije, kwam als schooljongen naar Duitsland en werkte later als straatveger in München. In 1984 trouwt zijn familie hem met de 16-jarige Imre.

De twee wonen al meer dan twintig jaar samen en hebben 4 of 5 kinderen. Het huwelijk is, zoals de rechtbank later zal vaststellen, ontbonden. Imre vlucht verschillende keren naar de vrouwenopvang, maar keert steeds terug naar huis. Op 23 juli 2007 dient zij opnieuw een aanvraag in voor een plaats voor haarzelf en haar jongste dochter, die op dat moment 9 jaar oud is.

Om te voorkomen dat ze uit elkaar gaan, steekt Faruk zijn vrouw in de maag met een keukenmes van 20 centimeter lang. Pas als zijn dochter de badkamer binnenkomt, gealarmeerd door het geschreeuw, laat hij haar gaan en vlucht naar de buren. De volgende dag geeft hij zichzelf aan bij de politie.

In andere berichten wordt gezegd dat Imre al in de vrouwenopvang was geweest en die avond haar jongste dochter had willen ophalen. Dan zou er ruzie zijn geweest omdat ze wil scheiden en zou hij haar in de badkamer hebben opgesloten. Er is ook sprake van depressie en psychotrope drugs. Voorzichtigheid is echter geboden: Deze verklaring kan alleen dienen om verminderde verwijtbaarheid te bepleiten.

In de rechtszaal spreekt Faruk van een vergissing. Zijn vrouw had hem geprovoceerd en zei: "Ik verafschuw je." Ze zegt dat ze van hem gaat scheiden maar geen interesse heeft in vervolging.

In april 2008 wordt Faruk veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de poging tot moord op zijn vrouw. In de Süddeutsche Zeitung staat dat de naam Imre door de redactie is veranderd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .