Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Aysa
geboren: 1988
Poging tot moord: 8 september 2019
Woonplaats: Hannover
Herkomst: vermoedelijk Turkije
Kinderen: 2 (op dat moment 11 en 13 jaar)
Dader: haar man Ibrahim J. (33 jaar)
Aysa (waarvan de echte naam niet bekend is) is 31 jaar oud. Zij en haar man Ibrahim hebben 2 kinderen van 11 en 13 jaar. Dit suggereert een gedwongen huwelijk.

Op 8 september 2019 steekt Ibrahim zijn vrouw in het gedeelde appartement in Hannover-Vahrenwald. Ze ontsnapt door het badkamerraam naar de binnenplaats. Daar steekt hij haar weer. Een ambulance brengt de ernstig gewonde vrouw naar de kliniek. Ze overleeft het. De kinderen waren getuige van de misdaad.

De dader vlucht. In eerste instantie wordt er naar hem gezocht - zonder naam, maar met een aanwijzing dat er gevaar is om naar het buitenland te vluchten. Iets minder dan een week later geeft hij zichzelf aan bij de politie. De voornaam Ibrahim wijst op een oorsprong uit Turkije.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .