Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Mine O.
geboren: 1993
gewurgd: 7 september 2019
Woonplaats: Duisburg
Herkomst: Slachtoffer: Afghanistan; Dader: Turkije
Kinderen: 1 zoon (5 jaar op dat moment)
Dader: haar man Ercan E. (28 jaar)
Mine is een vrij moderne vrouw, doktersassistent, maar werkt niet. Haar familie komt uit Afghanistan, Mine heeft ook een Duits paspoort. Sinds 2013 is ze getrouwd met de logistiek medewerker Ercan. Zijn familie komt uit Turkije. Hij heeft ook een Duits paspoort. Samen krijgen ze een zoon en wonen in Duisburg-Kaßlerfeld.

Vanaf 7 september 2019 wordt Mine als vermist opgegeven. Sinds 21 oktober wordt er in heel Europa naar haar gezocht. Begin december arresteert de politie de man en doorzoekt het appartement. Na 89 dagen de bezorgde echtgenoot te hebben gespeeld, bekent Ercan eindelijk dat hij zijn vrouw heeft gewurgd en het lichaam in een gehuurde garage in de wijk Wanheim-Angerhausen heeft verstopt. Later heeft hij het getransporteerd naar een ontoegankelijk deel van het bos, waar de agenten het dan vinden.

In september 2020 begint het proces bij de regionale rechtbank van Duisburg.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .