Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Aysin T.
geboren: 1975
doodgeschoten: 26 maart 2008
Woonplaats: Hamburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: een zoon van 7 jaar ten tijde van het misdrijf
Dader: haar ex-vriend Ali U. (ten tijde van het misdrijf 36 jaar)
Al tijdens de lange relatie van Aysin en Ali slaat de Turk zijn vrouw en hun gemeenschappelijke jonge zoon. In oktober 2007 scheidt Aysin, maar haar ex-vriend laat het er niet bij zitten, loert naar haar en valt haar lastig. Er wordt gezegd dat hij lid is van een gewelddadige uitsmijter scene. In februari 2008 houdt hij haar een paar uur vast en mishandelt haar. Aysin doet aangifte en krijgt een gerechtelijk bevel van de arrondissementsrechtbank in Hamburg. Ali mag haar en haar zoon niet meer benaderen.

Nauwelijks zeven weken later schiet Ali zijn ex-vriendin neer in haar appartement voor de ogen van haar 7-jarige zoon.

De moordenaar belt zelf de politie. De noodarts probeert tevergeefs de 33-jarige te redden. Ze bloedt dood. De getraumatiseerde zoon gaat naar de kinderhulpdienst, later waarschijnlijk naar familie.

Aysins broers Ahmet en Ayhan getuigen dat de dader de week ervoor drie benzinestations van Aysins familie had bezocht. Daar zou hij het illegaal verkregen wapen hebben getoond en gedreigd hebben het te gebruiken om zijn ex-vriendin te doden. De moordenaar was sinds 1999 bij de politie bekend voor een zedendelict en verschillende geweldsdelicten.

In november 2008 wordt Ali veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Aysin's broers en zussen kondigen een hoger beroep aan. Zij begrijpen niet waarom de dader alleen voor doodslag is veroordeeld. Het dagblad Bild citeert de voorzittende rechter die zei dat hij zich niet kon voorstellen dat iemand zo'n daad zou beramen in het bijzijn van het kind. Dit is echter vaak het geval bij eremoorden. De daad wordt opgevoerd in het bijzijn van anderen. Iedereen wordt verondersteld te zien dat de man zijn eer verdedigt. Het is ook een waarschuwing aan andere vrouwen: "Kijk hier, dit is wat er met je zal gebeuren als je ongehoorzaam bent."

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .