Eerwraak verhaal

Ursula en Heribert R.
geboren: Ursula: 1945, Heribert: 1955
doodgestoken: 14 maart 2008
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: slachtoffer: Duitsland, dader: Turkse vader
Dader: hun kleinzoon Erdal, ten tijde van het misdrijf 18 jaar
Claudia W. is 16 of 18 jaar oud als ze samenkomt met Sahin Ö., een Turk die zeven jaar ouder is. In twintig jaar worden er vier eigen kinderen geboren. De twee trouwen niet, vermoedelijk omdat Claudia een schijnhuwelijk aangaat met Sahins broer om hem het recht te geven in Duitsland te blijven.

Sahin slaat en vernedert zijn familieleden. In december 2007 vlucht Claudia (die als geriatrisch verpleegster werkt) met haar oudste zoon Erdal naar Hannover. Een collega van het werk, de enkele jaren jongere Irakees Mohamad R., vergezelt de twee. Erdal, 18, ontdekt dat zijn moeder een affaire met hem heeft. Hij gaat terug naar Berlijn en toont zich solidair met zijn vader Sahin.

Claudia wil scheiden, maar Sahin accepteert dit niet. Hij terroriseert zijn voormalige partner en bedreigt haar met de dood. Een lokale rechtbank beveelt hem om haar niet meer te benaderen.

Op 8 januari rijden Sahin en zijn zoon naar het appartement van de Irakees in Neukölln. Erdal slaat hem op het hoofd met een halter. Als hij op de grond ligt, steekt hij hem met een mes. Zijn vader Sahin daagt hem uit en slaat verschillende vazen op Mohamad's hoofd.

De dag erna wordt Sahin gearresteerd en in juli veroordeeld tot vijf en een half jaar gevangenisstraf wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Zijn zoon Erdal duikt onder bij familie.

Maar op 14 maart gaat hij naar zijn grootouders Ursula en Heribert. Beiden zijn gehandicapt en hebben hun dochter Claudia (d.w.z. Erdal's moeder) altijd bijgestaan tijdens de ruzies. In hun appartement, steekt de voormalige favoriete kleinzoon zijn grootouders neer. Politieagenten treffen de jongeman later aan bij het appartement van een tante.

Onderzoek of de vader van Erdal vanuit de gevangenis opdracht tot de moorden heeft gegeven, wordt stopgezet. Het is echter waarschijnlijk dat Erdal's geweld tegen de familie van zijn moeder de eerste keer was dat hij een kans zag om erkenning te krijgen van zijn gewelddadige vader.

Op 9 september 2008 begint het proces. Erdal geeft nu niet langer wraak als motief, maar spreekt van een geëscaleerd conflict. Het is onduidelijk waarom de in Berlijn geboren zoon van een Duitse moeder slecht Duits spreekt in de rechtszaal. Een vertegenwoordiger van de nabestaanden verzocht om de moeder van Sahin te ondervragen om te weten te komen of het bevel om te doden van zijn familie kwam. Een telefoonlijst met oproepen voor het misdrijf zou dit kunnen aantonen. De tante, bij wie Erdal voor en na het misdrijf was ondergedoken, wordt ook onderzocht.

Moeder Claudia zit in een getuigenbeschermingsprogramma in een andere stad. In het proces, is zij een zowel eiser als getuige.

Op 12 november 2008 wordt Erdal veroordeeld tot een jeugdgevangenisstraf van maximaal 10 jaar.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .