Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Bianca G.
geboren: 1993
doodgestoken: 11 september 2020
Woonplaats: Lübeck
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: 1 zoon, 1 dochter (4 en 9 jaar ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar ex-vriend Cenk D. (29 jaar)
In augustus 2020 gaat kantoorbediende Bianca scheiden van haar vriendje Cenk, die voor een tabaksbedrijf werkt. Daarna zijn er verschillende politieacties in het voormalige gedeelde appartement.

Op 11 september 2020 valt Cenk het appartement van zijn ex-vriendin binnen en steekt haar "met een veelvoud aan steken", zoals later wordt gezegd. Een buurman had hem al eerder gezien, terwijl hij in de kelder van het huis was. De dader had toen al een mes bij zich. Waarom de getuige de politie niet heeft gebeld is onbekend.

Bianca's nieuwe vriendje Tim (33 jaar) is aanwezig tijdens de daad. Zijn rol is onduidelijk. Er wordt gezegd dat hij de noodoproep heeft gedaan en daarna met de dader heeft gesproken. Mogelijk was hij in shock. De dader wordt bij de voordeur gearresteerd.

Bianca had een zoon (4 jaar) en een dochter (9 jaar) die niet in het huis waren op het moment van de misdaad. Het vaderschap is onbekend. Op een gegeven moment wordt gezegd dat de dader de kinderen naar Turkije wilde brengen. Dit zou er mogelijk op wijzen dat hij de vader is.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .