Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Birgit S.
geboren: 1958
neergestoken: 28 februari 2007
Woonplaats: Brand-Erbisdorf (Saksen)
Herkomst: slachtoffer: Duitsland, dader: Tunesië
Kinderen: een volwassen dochter uit een eerder huwelijk
Dader: haar echtgenoot Mohamed Salah (ten tijde van het misdrijf 30 jaar)
Birgit is kapster en al twee keer getrouwd als ze in 2004 Mohamed, een entertainer, ontmoet op vakantie in Tunesië. Ondanks grote bezwaren van haar omgeving bezoekt zij hem verschillende malen en trouwt uiteindelijk met hem in december 2006. Eind 2006 komt hij naar Duitsland en werkt als ober.

Er zijn waarschijnlijk problemen omdat Birgit in de kapsalon het haar van andere mannen knipt. Voor de rechtbank getuigt de manager van de kapsalon dat Mohamed voortdurend aan het bellen was of stiekem in de winkel rondhing. Ze zag ook sms-berichten op Birgits mobiele telefoon met doodsbedreigingen.

Ruim twee maanden na aankomst in Duitsland wurgt Mohamed zijn vrouw met een massageband in de badkuip. Als Birgit niet op haar werk verschijnt, licht de baas de politie in. De agenten vinden het lichaam. De dader vlucht en wordt in Sicilië gearresteerd.

Begin 2008 begint het proces voor de regionale rechtbank Chemnitz. In maart wordt de dader veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Het beroep van het openbaar ministerie wordt een paar maanden later verworpen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .