Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Marion
geboren: 1972
doodgestoken: 16 januari 2007
Woonplaats: München
Herkomst: Dader: Turkije, Slachtoffer: Duitsland
Kinderen: een dochter (8 jaar) en twee zonen (10, 15 jaar)
Dader: Menderes K., 36 jaar oud op het moment van het misdrijf, magazijnmedewerker
Marion en Menderes wonen al 18 jaar samen. Ze hebben drie kinderen. Er zijn ruzies, werkloosheid, enkele scheidingen, geldproblemen. Ze drinken allebei alcohol en spenderen veel tijd aan computerspelletjes.

Menderes mishandelt zijn vrouw. In het dossier staat een zaak waarin hij Marion wurgt en een zaak waarin hij een bierflesje op haar hoofd slaat.

Op 16 januari 2007 is er weer een discussie over hoe lang Marion achter de computer zit. In de loop van de ruzie zet ze zijn koffers buiten de deur.

Het is duidelijk dat zij zich niet langer wil onderwerpen aan de ideeën van haar man over hun leven samen. Tijdens de ruzie gaat hij naar de keuken, pakt een mes en steekt zijn vrouw neer voor de ogen van de drie kinderen.

Op dit moment heeft de dader 1,7 promille in zijn bloed, het slachtoffer 1,2. Genoeg om te argumenteren - te weinig voor een verminderde verwijtbaarheid. Marion bloedt dood.

In oktober 2007 wordt Menderes veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn vrouw.

In dit geval zou men kunnen veronderstellen dat het helemaal geen eerwraak was, maar de zoveelste huwelijkse vechtpartij met een nare afloop. Maar de rechter, die zijn vonnis uitspreekt, zegt tegen de beklaagden: "Hij was boos omdat zijn vrouw zich niet aan zijn wensen onderwierp". Ook zou de dader tegenover de politie hebben verklaard dat zijn vrouw de dood verdiende omdat zij de kinderen van hem wilde afnemen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .