Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Birsen T.
geboren: 1980
doodgestoken: 16 oktober 2002
Woonplaats: Friedrichsdorf (Taunus)
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar echtgenoot Mehmet T., 23 jaar ten tijde van het misdrijf
Birsen is geboren en getogen in Duitsland. Toch huwelijken haar ouders haar uit aan een neef uit Turkije. In februari 2002 komt hij vanuit zijn Anatolische dorp (waar hij de schapen van zijn familie hoedde) naar Duitsland.

Omdat de geïmporteerde bruidegom verwacht dat zijn vrouw hem voor elk wissewasje om toestemming vraagt, ontstaat er al gauw ruzie. Hij slaat haar. Al snel laat ze hem weten dat ze wil scheiden. Hij vindt het vernederend dat hij daardoor zijn verblijfsvergunning zou verliezen. Hij dreigt haar te vermoorden.

Op 16 oktober is er een andere ruzie. Mehmet bindt zijn vrouw vast, drukt een kussen over haar mond en zet de muziekinstallatie aan. Dan steekt hij haar bijna 50 keer. Birsen bloedt dood. De moordenaar neemt 250 euro uit de portemonnee van zijn vrouw en verlaat de flat. Even later wordt hij gearresteerd voor een café.

In mei 2003 veroordeelt de arrondissementsrechtbank in Frankfurt Mehmet tot 13 jaar en 6 maanden gevangenisstraf wegens doodslag. Zijn beroep wordt verworpen, maar het beroep van de gezamenlijke eisers wordt gedeeltelijk toegewezen. Op 28 januari 2004 verklaarde het Federale Hooggerechtshof: "Bij de globale beoordeling van de vraag of een motief voor moord objectief als laag moet worden beschouwd, is de culturele achtergrond van de dader niet relevant. Het is juist dat bij de algemene beoordeling van de vraag of een motief objectief laag is, rekening wordt gehouden met de omstandigheden van het delict en met de levensomstandigheden en de persoonlijkheid van de dader. De maatstaf voor de objectieve beoordeling van een motief als laag moet echter worden ontleend aan de opvattingen van de rechtsgemeenschap van de Bondsrepubliek Duitsland waarin de dader woont en voor wier rechter hij zich moet verantwoorden, en niet aan de opvattingen van een etnische groepering die zich niet ten volle gebonden voelt aan de morele en juridische waarden van deze rechtsgemeenschap". Het vonnis wordt beschouwd als trendsettend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .