Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Mirjana Pantic
geboren: 1982
doodgestoken: 17 september 2002
Woonplaats: Berlijn-Spandau
Herkomst: Joegoslavië
Kinderen: geen
Dader: haar vader Zivota Pantic (op het moment van het misdrijf 42 jaar)
In 2000 scheiden Mirjana's ouders in voormalig Joegoslavië. Moeder en dochter verhuizen naar Berlijn en wonen samen in een flat in Spandau. De vader, Zivota Pantic, blijft in zijn thuisland. Hij is een orthodox christen.

In september gaat hij om een onbekende reden naar Berlijn en logeert bij kennissen. Na zijn aankomst ontmoet hij Mirjana en zijn ex-vrouw Sladana. Hij verneemt van de vriendschap van zijn dochter met een moslim.

De volgende ochtend gaat de moeder vroeg naar haar werk, om 4.30 uur. Rond acht uur komt de vader de flat binnen en vindt Mirjana alleen.

Het komt waarschijnlijk tot een ruzie voordat Zivota zijn dochter met een mes neersteekt. Hij vlucht.

Om ongeveer 12 uur komt de moeder thuis en ontdekt de misdaad. De spoedarts kan alleen de dood vaststellen door doodbloeden.

Later wordt in dossiernummer XY Onopgelost gezocht naar de dader. Meer informatie is er niet.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .