Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Canan Yüksel
Geboren: 1979
Poging tot moord: 4 september 2008
Woonplaats: Keulen
Herkomst: Turkije
Kinderen: ze heeft een 7-jarige dochter
Dader: haar ex-vriend Davut Y., Turkse Koerd, ten tijde van het misdrijf 43 jaar
Bij deze eerwraak, blijft het bij een poging tot moord. De zaak is niettemin in dit archief terug te vinden, omdat de dader in de rechtszaal eer uitdrukkelijk als motief noemt.

In 2005 leren Canan en Davut elkaar via internet kennen. Hij woont in Turkije, is daar getrouwd en heeft drie kinderen. Canan woont in Keulen met haar ouders. Ze beginnen een lange-afstand relatie.

In januari 2007 ontmoet Canan een andere man en neemt afscheid. Davut wil dit niet accepteren. Hij komt naar Duitsland en vraagt asiel aan. Dan ligt hij 's nachts in Keulen-Kalk op zijn ex-vriendin te wachten en steekt haar voor haar deur neer. Haar vader komt haar redden. Mogelijk werd hij ook bedreigd door Davut. De Koerdische Turk zou het gezin ook geterroriseerd hebben in de maanden voor de misdaad.

De dader geeft zichzelf later aan bij de politie met een advocaat. In juni 2009 begint het proces voor poging tot moord. In de rechtszaal, zegt Davut, "Ik wil niet dat ze aan iemand anders toebehoort. Voor mij heeft dat iets te maken met eer." Hij zegt verder dat de familie van het slachtoffer hem zou afwijzen vanwege zijn Koerdische afkomst - niet omdat hij getrouwd is en 3 kinderen heeft.

Eind juni wordt hij door de arrondissementsrechtbank in Keulen veroordeeld tot 5 jaar en 3 maanden gevangenisstraf wegens poging tot doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .