Eerwraak verhaal

Irina H.
geboren: 1983
doodgeschoten: 2 september 2008
Woonplaats: Düsseldorf
Herkomst: slachtoffer: GOS, dader: Servië-Montenegro
Kinderen: een zoon van de dader, begin twintig
Dader: Irina's ex-geliefde Drago Skrba, op het moment van het misdrijf 54 jaar, sinds 1971 in Duitsland, Duits paspoort
Is deze moord een eremoord? Een paar dingen wijzen er op.

Twee jaar lang had Irina, een studente bedrijfskunde, een relatie met een man die meer dan twee keer zo oud was als zij en die een tandtechnisch laboratorium in Düsseldorf runt. Als zij de relatie verbreekt, begint hij haar te stalken (iets wat voorkomt in de aanloop naar veel eremoorden. Een man aanvaardt de seksuele zelfbeschikking van een vrouw niet en begint een enorme druk op haar uit te oefenen door haar te terroriseren).

Wanneer de politie drie weken voor de misdaad naar Irina's studentenhuis wordt geroepen, verklaart zij dat haar ex-geliefde haar meerdere malen heeft geslagen en verkracht.

In september 2008 loopt Irina stage. Op een morgen lokt Drago haar in een hinderlaag bij de ingang van het Düsseldorfse consultatiebureau en begint ruzie met haar te maken. Dan trekt hij zijn revolver en schiet. Vervolgens schiet hij zichzelf dood, een zoon achterlatend (die hij met zijn vrouw heeft) een half-wees. Irina komt zwaar gewond in het ziekenhuis terecht en sterft daar. Op dezelfde dag komt het dossier van het verkrachtingsonderzoek bij de officier van justitie.

De politie vindt op Drago een wapenbezitkaart uit de Dominicaanse Republiek, maar die behoort niet bij het moordwapen. Ze zeggen dat hij betrokken was bij gokken en schermen. Tot dusver zijn alle onderzoeken echter afgesloten omdat er geen bewijzen konden worden gevonden.

Eerwraak is een moord uit naam van de eer. Dit betekent: een vrouw heeft zich seksueel misdragen, bijvoorbeeld door seksueel zelfbepaald te willen leven. De man aanvaardt dit niet en laat zijn macht over de vrouw met geweld gelden. Het is niet nodig dat hij eer expliciet noemt als motief voor de misdaad. In het geval van Drago S. kan het ware motief waarschijnlijk niet meer worden vastgesteld. Maar er is veel dat wijst op een eremoord, dus ook de planning van de daad en de publieke enscenering.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .