Eerwraak verhaal

Cengiz Karki
geboren: 1980
vermoord: 8 augustus 1998
Woonplaats: Mönchengladbach
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: Serdar Gedik (17 jaar oud op het moment van het misdrijf)
De 17-jarige Serdar woont met zijn familie in Mönchengladbach-Rheydt en gaat naar de middelbare school. Zijn 15-jarige zus Serap heeft een 17-jarige vriend, Ali, in het begin waarschijnlijk stiekem. Ze is bang en verstopt zich in een kelder. De kelder behoort waarschijnlijk toe aan de familie van Ali's vriend Cengiz Karki.

Als de ouders van Serap erachter komen, willen ze een huwelijk afdwingen met de jongeman die het onderduikadres heeft georganiseerd (zo zegt zijn broer later). De drijvende kracht is waarschijnlijk Serap's moeder. Ze wil zogenaamd de bruiloft organiseren. Mogelijk is het echter slechts schijn. Mogelijk moest Cengiz uit de weg worden geruimd omdat hij het meisje had verborgen. Het is onwaarschijnlijk (maar mogelijk) dat de 17-jarige broer van het meisje de moord op Cengiz zou beramen zonder dat zijn ouders daarvan op de hoogte waren.

Op 8 augustus 1998 - zo gaat Cengiz's broer verder - is de bruiloft gepland. Serdar belt aan en vraagt Cengiz voor een voorbespreking. De twee mannen lopen een rondje om het blok. Serdar steekt Cengiz dood op straat. De jonge Turk bloedt dood en sterft in het ziekenhuis. In de rechtbank zal de dader later zeggen dat hij de eer van zijn familie had willen redden.

Na het misdrijf sloeg de moordenaar aanvankelijk op de vlucht en werd op 3 januari 2001 gearresteerd. Hij trok de aandacht van de politie in Mettmann bij Düsseldorf. Hij wordt door de arrondissementsrechtbank van Mönchengladbach veroordeeld tot 5 jaar jeugdgevangenis wegens doodslag. Hij ontsnapt uit de gevangenis, wordt opnieuw gearresteerd en na het uitzitten van zijn gevangenisstraf naar Turkije gedeporteerd. Hij slaagt erin Duitsland opnieuw binnen te komen met valse papieren. Hier werkt hij in een kebabzaak.

De misdaad komt later opnieuw in de media als Serdar in december 2006 na een caféruzie de ruit van het Turkse restaurant Manolya in Keulen-Ehrenfeld kapotschiet. De kogels hebben niemand geraakt. De 26-jarige vluchtte naar Griekenland, waar hij werd gearresteerd en uitgeleverd aan Duitsland. In april 2008, begint het proces voor de schietpartij. Serdar's neef Isa en een andere Turk worden ook aangeklaagd.

Serdar is veroordeeld tot 2 jaar en 9 maanden gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .