Eerwraak verhaal

Saskia Mohs
geboren: 1978
gewurgd: 6 augustus 1998
Woonplaats: Berlijn-Lichtenberg
Herkomst: slachtoffer: Duitsland; dader: Palestijn / Libanon
Kinderen: ze was zwanger
Dader: haar vriend Fadi al Hudeiri (ten tijde van het misdrijf 22 jaar)
Saskia is 20 jaar oud en zwanger. De vader van het ongeboren kind is vermoedelijk haar vriend Fadi, een staatloze Palestijn uit Libanon. Op 6 augustus 1998 wurgt hij haar. Hiervoor is hij door de arrondissementsrechtbank van Berlijn veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Toen hij werd vrijgelaten "dwong" hij een andere vrouw (Ramona, 28 jaar) om met hem te trouwen. Hij slaat haar, zij klaagt hem aan. Hiervoor is hij veroordeeld tot nog eens 5 maanden gevangenisstraf.

Fadi gaat dan samenwonen met Raja in Bielefeld, die hij in mei 2014 wurgt. Hiervoor krijgt hij van de regionale rechtbank van Bielefeld een gevangenisstraf van 13 jaar met aansluitend preventieve hechtenis.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , .