Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Cham
geboren: 1982
gestoken: 19 mei 2013
Woonplaats: Duisburg
Herkomst: Sri Lanka
Kinderen: 2
Dader: haar man Jamal (46 jaar)
Jamal kwam in 1992 naar Duitsland als burgeroorlogsvluchteling uit Sri Lanka. Later vindt zijn familie voor hem een vrouw, waarschijnlijk een geïmporteerde bruid.

Dus in 2004 is Cham door haar familie getrouwd met een 15 jaar oudere man. Ze hebben 2 kinderen en wonen in Duisburg.

Op 19 mei 2013 steekt Jamal zijn vrouw met een mes van 22 cm in haar borst. Hij steekt nog een paar keer, artsen redden haar leven later. Cham ligt 2 maanden in het ziekenhuis en ondergaat verschillende operaties. Tijdens het misdrijf zijn de kinderen in het appartement.

In oktober 2013 begint het proces bij de regionale rechtbank van Duisburg. Als motief beweert de dader dat zijn vrouw wilde scheiden. In dezelfde maand wordt de dader veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf voor het toebrengen van gevaarlijk lichamelijk letsel. De echte namen van de betrokken partijen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .