Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Claudia Küfte
geboren: 1982
neergestoken: 7/8 februari 2009
Woonplaats: Groß-Börnecke / Saksen-Anhalt
Herkomst: slachtoffer: Duitsland; dader: Turkije
Kinderen: ze was hoogzwanger
Dader: haar echtgenoot Cengiz Küfte (op het moment van het misdrijf 29 jaar)
Claudia is zwanger en zou begin maart 2009 bevallen. Maar vier weken voor de uitgerekende datum, wordt ze doodgestoken door haar man Cengiz. De twee waren in augustus 2008 in Turkije getrouwd. Cengiz was al eens Duitsland uitgezet, maar kreeg een verblijfsvergunning als gevolg van het huwelijk. Samen runde het stel een kebabzaak.

Op de ochtend van 8 februari vindt Claudia's moeder het lichaam. Het moordwapen is een mes uit de snackbar. De steken zouden zo gezet zijn dat het kind hoe dan ook gedood werd. Dit zou erop kunnen wijzen dat Cengiz vermoedde dat het kind niet van hem was en zich dus in zijn eer aangetast voelde. Er zal een internationaal arrestatiebevel worden uitgevaardigd.

Na een klopjacht wordt Cengiz op 21 maart, zes weken na de misdaad, in Berlijn in het appartement van een familielid gearresteerd.

In september 2009 begint het proces voor het Landgericht Magdeburg. Hoewel de rechtbank geen twijfel heeft over zijn verantwoordelijkheid voor het misdrijf, wordt de dader in november permanent in een psychiatrische afdeling geplaatst.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak en getagd met , , , .