Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Marita
geboren: 1960
neergestoken: 6/7 februari 2009
Woonplaats: Schwabach / Franken
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Italië
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-vriend Nicola L. (ten tijde van het misdrijf 48 jaar)
Marita en de Zuid-Italiaanse Nicola zijn een koppel sinds 2004. Omdat hij gewelddadig is, krijgt ze in 2008 een straatverbod. Hij wil dit niet accepteren.

In de nacht van 7 februari 2009 steekt Nicola zijn ex-vriendin neer in haar appartement. Daarna belt hij een kennis en zegt dat Marita dood in haar flat ligt. Samen gaan ze naar de plaats delict. De kennis belt de spoedarts, Nicola gaat naar de kroeg. Daar wordt hij later gearresteerd.

In juni 2010 begint het proces voor de rechtbank Neurenberg-Fürth. De aanklacht is het toebrengen van gevaarlijk lichamelijk letsel, poging tot verkrachting en moord. In juli, wordt Nicola veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .