Eerwraak verhaal

Cristina Holic
Geboren: 1986
gewurgd: 28 juni 2009
Woonplaats: Althengstett / Schramberg (bij Stuttgart)
Herkomst: Slachtoffer: Roemenië; Dader: Turkije / Koerd
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar ex-vriend Rüfet Carboga (ten tijde van het misdrijf 45 jaar)
Cristina is 18 jaar als ze intrekt bij de 40-jarige Turk Rüfet, een eigenaar van een kebabzaak die al 4 keer getrouwd is geweest. Op haar 23e, maakt ze het uit en neemt een baan als serveerster.

Op 28 juni 2009 wurgt Rüfet haar en brengt het lichaam naar een canola-veld, waar het rond middernacht wordt gevonden. De dader vlucht naar Italië via Zwitserland in de auto van zijn broer. Half september wordt hij gearresteerd bij een kebabkraam in Turijn. Daar had hij zich verborgen gehouden bij "landgenoten" (vermoedelijk familie). Zijn ontsnapping duurde 78 dagen.

In juli 2010 wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Als motief wordt gegeven dat de vrouw steeds onafhankelijker werd en zich niet langer wilde onderwerpen aan zijn wil. In januari 2011 verwerpt het Federale Hof van Justitie het beroep.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in neckar-chronik.de, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .