Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hülya
Geboren: 1987
Poging tot moord: 5 juli 2009
Woonplaats: Aschaffenburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar broer (ten tijde van het misdrijf 18 jaar)
Tijdens een ruzie in het appartement van een Turks gezin van zes, valt een 18-jarige zijn twee zussen aan met een mes. De 22-jarige raakt in coma, de 21-jarige is lichtgewond.

De dader is de enige zoon van het gezin. Het lijkt erop alsof de vader niet streng genoeg is voor de jonge vrouwen of zich niet kan laten gelden. Hij ziet het dus als zijn taak om "zijn zusters dingen te verbieden" (volgens zijn getuigenis later in de rechtbank). Na de misdaad, wordt hij gearresteerd. De aanklachten zijn poging tot moord en zware mishandeling.

Hoewel de jonge Turk zijn zus levensgevaarlijk heeft verwond, krijgt hij daarvoor in februari 2010 slechts een jeugdstraf van twee jaar voorwaardelijk, plus 350 uur taakstraf. Het vonnis spreekt van "affectieve opwelling" en dat hij "zijn zusters een lesje wilde leren". De ruzie voorafgaand aan het misdrijf ging over de zusters die zelfstandiger wilden gaan wonen. De ouders daarentegen hadden hun dochters traditionele Turkse waarden bijgebracht.

De vader van het gezin moest in een andere (onbekende) zaak al 40.000 euro schadevergoeding betalen wegens het toebrengen van lichamelijk letsel.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .