Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Derya Ö.
geboren: 1979
Poging tot moord: 23 oktober 2012
Woonplaats: Keulen-Kalk
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar ex-vriendje Mustafa E. (48 jaar)
Vermoedelijk wordt Derya eerst door haar ouders uitgehuwelijkt. Op 24-jarige leeftijd scheidt de kantoorbediende van hem en verhuist terug naar het appartement van haar ouders in Keulen-Kalk. Een vriend van de familie, de spoorwerker Mustafa, die meer dan 15 jaar ouder is, begint een affaire met haar.

Na acht jaar heimelijke relatie wordt Derya in 2012 verliefd op een andere man. Mustafa wil dit niet accepteren, hoewel hij zelf getrouwd is en twee kinderen heeft. Zijn vrouw eist ook een beslissing van hem. In plaats daarvan bedreigt Mustafa Derya en slaat haar waarschijnlijk ook in elkaar. Daarop klaagt ze hem aan.

Op 23 oktober ligt Mustafa op de loer buiten Derya's appartement. Als ze thuiskomt, schiet hij een heel magazijn leeg op zijn ex-vriendin. Haar nieuwe vriendje hoort de kreten om hulp op zijn mobiele telefoon en belt de politie. Dreya wordt gered in een noodoperatie.

Het proces begint in juli 2013 bij de Rechtbank van Keulen. De dader vraagt om begrip voor het feit dat hij zijn eer wilde redden. Het vonnis is onbekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .