Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Derya Pešter
geboren: 1988
doodgeschoten: 9 maart 2007
Woonplaats: Mönchengladbach
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar vader Erol, Turks en Nederlands staatsburger, op het moment van het misdrijf al 30 jaar in het Westen (respectievelijk Nederland en Duitsland)
Derya is geboren in 1988 in Westervoort, Nederland. Wanneer zij de puberteit bereikt, verbiedt haar vader haar deel te nemen aan zwemlessen, naar verjaardagsfeestjes te gaan (waar ook jongens worden uitgenodigd) of zich in te schrijven voor danslessen op school. Als haar vader op een dag het gerucht hoort dat zij op school met een jongen heeft gepraat, gaat hij haar met een mes achterna. Het meisje wordt maar ternauwernood gered door familieleden.

Als Derya's ouders in 2001 tijdens een verblijf in Turkije scheiden, dwingt haar vader de voogdij over haar af. Derya's moeder moet dus voorlopig bij haar gescheiden man blijven om haar dochter voor het ergste te behoeden.

Later verhuist het gezin naar Duitsland. Vanwege het aanhoudende huiselijke geweld besluit de familieclan dat de vader terug moet gaan naar Nederland en zijn gezin met rust moet laten.

Maar Erol begint zijn dochter Derya, haar moeder en haar twee broertjes en zusjes vanuit Nederland te terroriseren. Dag en nacht staat hij voor hun flat in Mönchengladbach, lokt hen in de gang in een hinderlaag en bestookt hen nachtenlang met telefoontjes. Wanneer Derya meerderjarig is, wordt de stalking extreem, zodat haar moeder bescherming tegen het aanhoudende geweld aanvraagt. Ze wil ook de voogdij over de twee kleintjes. Na de hoorzitting hierover (die zonder resultaat eindigt), schiet Erol op 9 maart 2007 Derya en haar moeder Rukiye voor hun deur neer.

De eerwraak ging gepaard met een gerechtelijk schandaal: de advocaat had de rechter vóór de voogdijzitting verteld dat de vader werd gezocht op grond van een arrestatiebevel. De rechter had dat ook tegen de officier van justitie gezegd. Maar de gedachte aan die kennis vervloog en niemand schonk er verder aandacht aan. Amper een uur na de hoorzitting, waren Rukiye en Derya dood.

Op 14 februari 2008 wordt de moordenaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De bijzondere ernst van de schuld wordt vastgesteld en aansluitend wordt preventieve hechtenis bevolen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .