Eerwraak verhaal

Rukiye Pešter
geboren: 1969
doodgeschoten: 9 maart 2007
Woonplaats: Mönchengladbach
Herkomst: Turkije
Kinderen: een volwassen dochter, Derya, die samen met haar werd doodgeschoten, een zoon (geboren in 1994), een dochter (geboren in 1997)
Dader: haar ex-man Erol, Turks en Nederlands staatsburger, in het Westen (respectievelijk Nederland en Duitsland) sedert 30 jaar op het ogenblik van het misdrijf
Rukiye is getrouwd in 1995 in Kayseri, Turkije. Haar bruidegom woont in Nederland. Op een vakantie thuis, kiest zijn familie de zestienjarige als huwelijkspartner voor hem. Hoewel ze neef en nicht zijn, kennen ze elkaar niet. Erol brengt zijn vrouw naar Nederland, waar zij aanvankelijk bij zijn ouders woont.

Het echtpaar heeft twee dochters en een zoon. Maar Erol mishandelt zijn vrouw en kinderen tot ze in 2001 scheiden. Daarbij verkrijgt de vader de voogdij over zijn oudste dochter Derya.

Omdat hij gewelddadig is, moet zijn vrouw bij hem blijven om haar te beschermen. Later verhuist het gezin naar Duitsland, waar drie van Rukiye's zusters wonen (die ook getrouwd zijn met hun Turkse neven). Daar probeert Erol een van de zusters te verkrachten. Als gevolg hiervan besluit de familieclan dat Erol terug moet gaan naar zijn ouders in Nederland en zijn vrouw en kinderen alleen moet laten.

Vanaf dat moment begint hij hen te stalken. Hij staat dagen en nachten buiten de flat in Mönchengladbach. Rukiye verzoekt om de voogdij over haar twee kleine kinderen en verzoekt de rechtbank om bescherming tegen geweld. Na de hoorzitting hierover (die zonder resultaat eindigt), schiet Erol op 9 maart 2007 zijn vrouw en oudste dochter dood.

De eerwraak ging gepaard met een gerechtelijk schandaal: de advocaat had de rechter vóór de voogdijzitting verteld dat de vader werd gezocht op grond van een arrestatiebevel. De rechter had dat ook tegen de officier van justitie gezegd. Maar de informatie werd vergeten en niemand schonk er verder aandacht aan. Amper een uur na de hoorzitting, waren Rukiye en Derya dood.

Op 14 februari 2008 wordt de moordenaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De bijzondere ernst van de schuld wordt vastgesteld en aansluitend wordt preventieve hechtenis bevolen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .