Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Döndü S.
Geboren: 1992
gewurgd: 15 maart 2010
Woonplaats: Stolberg (bij Aken)
Herkomst: Turkije
Kinderen: ze was zwanger
Dader: haar echtgenoot Borak/Burak S. (op het moment van het misdrijf 20 jaar oud)
Döndü breekt haar stage als verkoopster af, gaat in december 2009 naar Turkije en trouwt. Bruid en bruidegom zijn in Duitsland geboren, maar hebben een Turks paspoort.

Een paar maanden later vermoordt haar man haar: Op 15 maart 2010 wurgt de Turk zijn vrouw om ongeveer 3 uur 's nachts in hun gezamenlijke appartement in Stolberg. Op dat moment is ze vier maanden zwanger.

Pas in de middag wordt het lichaam gevonden. Döndüs' oom had de deur ingetrapt en de politie gewaarschuwd.

De dader vlucht naar Keulen, maar wordt gepakt en bekent de misdaad. Zijn vrouw zou tijdens de ruzie hebben gezegd dat ze van hem wilde scheiden.

In augustus 2010 begint het proces voor de jeugdkamer van de arrondissementsrechtbank Aken.

In september 2010 wordt de dader veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf volgens het jeugdstrafrecht. Na het proces, komt het tot vechtpartijen tussen de families.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .