Eerwraak verhaal
Geboren: 1992
Poging tot moord: 15 maart 2010
Woonplaats: Hörstel/Münster
Herkomst: Syrië
Kinderen: 1 zoon (op het moment van het misdrijf een paar maanden oud)
Daders: 2 Syrische broers (31 en 39 jaar) uit Bielefeld en haar statenloze zwager uit Thüringen, allen familie van haar man
Op haar 18e trouwt Yalda met een man genaamd Ibrahim in Syrië. Ze wordt zwanger en bevalt van een zoon in de herfst van 2009. Het gezin woont in een tehuis voor asielzoekers in Hörstel-Riesenbeck bij Münster.
Het gerucht doet de ronde dat Yalda voor haar huwelijk een affaire had in Syrië. De familie zet dan de jonge echtgenoot Ibrahim onder druk om zijn vrouw te doden. Om de zaak kracht bij te zetten, slaan mannelijke familieleden hem in elkaar en halen zijn kamer overhoop.
Wanneer hij nog steeds niet toestemt, ontvoeren de mannelijke familieleden Yalda met haar man en de zuigeling uit het asielzoekershuis. Ibrahim weet te ontsnappen. Een klopjacht is begonnen. Enkele uren later worden de daders in Bielefeld opgepakt en worden de vrouw en haar baby bevrijd.
In september 2010 begint het proces bij de rechtbank in Münster. De drie mannen worden beschuldigd van samenzwering om moord te plegen, later van vrijheidsberoving en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Er wordt gezegd dat ze Yalda naar Syrië wilden brengen om haar daar te doden. Een andere versie van het verhaal wordt ook in de rechtbank gehoord. Naar verluidt zou Yalda in Syrië een verhouding hebben gehad met haar huidige echtgenoot en tegen de wil van haar ouders met hem in het huwelijk zijn getreden. Het is mogelijk dat ze beloofd was aan een andere man. Yalda is niet de echte naam van de vrouw.
De verdachten zijn veroordeeld tot voorwaardelijke straffen van tussen de 12 en 18 maanden.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord
-
Eerwraak in de Pakistaanse provincie Punjab: jonge vrouw levend verbrand door haar man
-
Stop Femicide Iran brengt een 18-maands rapport uit over dodelijk geweld tegen vrouwen en meisjes in Iran
-
Eerwraak in Salmas, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Bojnoord, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar man