Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ewa en Magdalena
geboren: 1962, 1966
doodgeschoten: 5 mei 1992
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Slachtoffer: Polen; Dader: Turkije
Kinderen: ten minste 1 dochter (8 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar partner Ali K. ( 27 jaar)
Ewa is samen met Ali. Ze heeft een dochter, of hij de vader is, is onduidelijk.

Op 5 mei 1992, schiet Ali haar neer in haar flat. Het motief is dat ze contact had met andere mannen. Haar vriendin (of familielid) Magdalena komt de deur binnen. Hij schiet haar ook neer om te kunnen ontsnappen. De 8-jarige dochter ontdekt de lichamen.

In de flat waar de moord plaatsvond, had Ali een sigaret gerookt. Met een grootscheepse speekseltest rond de vrouwen wordt Ali nog in hetzelfde jaar veroordeeld en tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij pleegde nog 2 moorden: een roofmoord en een moord op een dakloze.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .