Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Kübra Yilmaz
geboren: 1949
doodgestoken: 11 juli 1988
Verblijfplaats: Berlijn-Wilmersdorf
Herkomst: Turkije
Kinderen: 2 zonen
Dader: Abdulbahri C. (34 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Abdulbahri woont sinds 1981 in Duitsland. Op 11 juli 1988 steekt hij de weduwe Kübra Yilmaz dood. Een van haar twee zonen vindt het lichaam. De moord blijft in eerste instantie onopgelost.

In 2002 gaat Abdulbahri voor twee en een half jaar de gevangenis in. Met de hulp van een bekende medewerkster van de immigratiedienst (die verliefd op hem was), had hij leden van zijn Koerdische clan illegaal naar Duitsland gesmokkeld. In dit verband zijn DNA-monsters van hem genomen. Na zijn detentie verhuisde Abdulbahri naar Halle/Saale. Als beroep geeft hij herbergier op, in het telefoonboek staat hij vermeld als reisagent.

Tijdens het onderzoek naar de onopgeloste moord op Kübra Yilmaz komt de politie door DNA-matches op het spoor van Abdulbahri. In juni 2008 wordt hij op de opsporingslijst geplaatst.

In augustus 2008, 20 jaar na de misdaad, vliegt Abdulbahri van Istanbul naar Berlijn. Hij is gearresteerd bij de immigratiecontrole op vliegveld Schönefeld. Intussen heeft hij een Duits paspoort en 7 kinderen.

Niets is bekend over het motief, dus het is onduidelijk of het om een eerwraakmoord gaat of niet. Het is echter duidelijk dat de dader en het slachtoffer elkaar kenden en dat het niet om een roofmoord ging. Wij ontvangen graag tips!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .