Eerwraak verhaal

Fatma
Geboren: 1974
Poging tot moord: 11 maart 2009
Woonplaats: Wülfrath (bij Wuppertal)
Herkomst: Turkije
Kinderen: 5
Dader: haar gescheiden echtgenoot Saban (ten tijde van het misdrijf 37 jaar)
Fatma en Saban zijn door hun ouders in een gearrangeerd huwelijk getrouwd. Saban insinueert dat zijn vrouw een verhouding heeft met zijn vriend en slaat haar tot ze met verwondingen in het ziekenhuis ligt. In februari 2009 zet ze hem uit hun gezamenlijke appartement in Wülfrath.

Maar vermoedelijk heeft Saban nog steeds een sleutel. Op 11 maart 2009 wacht hij haar op in het appartement en valt haar aan met een mes. Fatma wordt getroffen door diepe steken in haar borst en buik, een gescheurde lever en verwondingen aan haar longen en galblaas zijn het gevolg. Ze vlucht naar haar schoonzus, die in hetzelfde appartementencomplex woont. Een spoedoperatie redt haar leven.

De dader verlaat ook het appartement na de misdaad. Hij belt de politie en laat zich zonder verzet arresteren. Op dit moment zitten de vijf gezamenlijke kinderen op school en de kleuterschool.

Het proces begint in november 2009 bij de arrondissementsrechtbank in Wuppertal. De baas van de slijperij waar Saban werkt getuigt dat hij het ziekteverzuim en de geldproblemen had opgemerkt. In december wordt hij veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag. Wat betreft motief, er staat dat Saban zijn vrouw als zijn eigendom beschouwde. Zijn mannelijke eergevoel was gekrenkt, zeggen ze, omdat zijn vrouw in staat was een onafhankelijk leven zonder hem te leiden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in rp-online.de, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .