Eerwraak verhaal

Fatma
Geboren: 1963
Poging tot moord: maart 2010
Woonplaats: Frankfurt/M.
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar man Ramaszan (op het moment van het misdrijf 55 jaar, al 40 jaar in Duitsland)
Ramaszan komt naar Duitsland in 1972 en naar Frankfurt in 1984. Hij werkt als bagage afhandelaar. In 2002 is hij getrouwd met Fatma, die acht jaar jonger is. Het is zijn tweede huwelijk, zijn eerste vrouw had zelfmoord gepleegd. Fatma is een dialysepatiënte.

Ramaszan mishandelt zijn vrouw, zodat de rechtbank hem in december 2009 uit de echtelijke woning zet. Dan begint hij zijn vrouw te stalken. Hij achtervolgt haar en brengt de nacht door in een auto buiten haar appartement. Op een gegeven moment slaat hij een omstander in elkaar omdat hij toevallig naast haar staat bij een metrohalte.

In maart 2010 probeert Ramaszan zijn vrouw dood te slaan met een zak stenen voor haar deur. In het proces, verwondt hij haar ernstig. In oktober komt hij voor de regionale rechtbank van Frankfurt voor poging tot moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
  • Er stond een artikel over in de Frankfurter Neue Presse, dat helaas niet meer online staat.
Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .