Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Tania Zakeri
geboren: 1991
neergestoken: 29 maart 2010
Woonplaats: Darmstadt
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: geen
Dader: haar echtgenoot (ten tijde van het misdrijf 24 jaar)
De familie Zakeri emigreerde in de jaren tachtig van de vorige eeuw vanuit Afghanistan naar Duitsland en woonde in Darmstadt. Ze hebben 3 kinderen en zijn goed geïntegreerd. De oudere zussen heten Nadia en Tania. Beiden volgen een opleiding tot farmaceutisch commercieel assistent.

Hoewel Tania een relatief normaal leven leidt, wordt ze in haar geboorteland Afghanistan op 19-jarige leeftijd uitgehuwelijkt. De echtgenoot - hier Ali genoemd - komt naar Duitsland. Huiselijk geweld volgt. Tania geeft haar man aan voor mishandeling en vraagt een echtscheiding aan. Maar ze trekt ze allebei terug.

Op 29 maart 2010 stak Ali zijn vrouw met een slagersmes in hun gezamenlijke appartement. Ze sleept zichzelf naar de deur van het appartement, zwaar gewond, en zakt daar in elkaar. Buren waarschuwen de politie. Maar de spoedarts kan alleen de dood van de jonge vrouw vaststellen. Kort daarna geeft de dader zichzelf aan bij de politie. Hij beweert dat zijn vrouw erop had aangedrongen dat hij zou helpen met het huishouden. Bovendien had ze zijn ouders beledigd.

In november 2010 wordt de dader door de rechtbank van Darmstadt veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .