Eerwraak verhaal

Fauzia
geboren: 1980
doodgestoken: 3 februari 2012
Woonplaats: Werther (Gütersloh)
Herkomst: Turkije / Koerden / Yazidi
Kinderen: 3 dochters (10, 13, 15 jaar)
Dader: haar man Bedil A. (36 jaar)
Fauzia en Bedil zijn Yazidi uit het Koerdische gebied van Turkije. Fauzia heeft haar eerste dochter op 16 jarige leeftijd, wat kan duiden op een gedwongen huwelijk. De regels van het Yazidi-huwelijk zijn streng en worden soms brutaal afgedwongen. In de loop der jaren krijgen zowel Fauzia als Bedil de Duitse nationaliteit. Nog twee dochters volgen.

Op 31 januari 2012 slaat Bedil zijn vrouw in elkaar. Fauzia belt de politie, die hem voor 10 dagen uit het appartement zet. Op 3 februari bezoekt een politieagent het appartement om te controleren of hij het verbod respecteert. Een uur later komt Bedil langs om zijn vrouw met 27 messteken voor de ogen van hun 15-jarige dochter te vermoorden. Daarna belt hij de politie.

De andere twee dochters zitten op school ten tijde van het misdrijf. Alle drie zijn ze onder de hoede van de jeugdzorg. Hun vader Bedil geeft geen informatie over het misdrijf in zijn verhoor en voor de rechter.

De krant citeert een Yezidi-vrouw uit Bielefeld die zegt dat Fauzia haar man al meerdere keren had verlaten. Maar dat haar familie haar steeds weer had aangespoord om terug te gaan.

Vanuit de gevangenis staat de dader erop om de voogdij over zijn dochters te krijgen. Zijn redenen: In de Yezidi-cultuur is het gebruikelijk dat de kinderen aan de familie van de vader worden gegeven - zelfs als de vader de moeder heeft vermoord. Zijn zus (die het geheel duidelijk steunt) kon de dochters opvoeden, en hij kon de beslissingen vanuit de gevangenis nemen. De dochters verklaren echter in de familierechtbank dat ze geen contact met de vader wilden. De vader accepteert het uiteindelijk.

In augustus 2012 begint het proces voor moord bij de rechtbank van Bielefeld. In de rechtbank zal blijken dat Fauzia en Bedil sinds 2009 zijn gescheiden. In oktober wordt Bedil veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , , , .