Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Margarete M.
geboren: 1975
doodgeschoten: 29 april 2007
Woonplaats: Schweinfurt/Mettmann
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Macedonië of Albanië
Kinderen: 5 (3-15 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Dader: Ilja M., haar gescheiden levende echtgenoot (39 jaar)
Omstreeks 1992 trouwen Margarete en Ilya. Hij heeft geen beroep, zij is opgeleid als verkoopster in de detailhandel, maar zorgt later voor de 5 kinderen die ze samen hebben. Soms woont de familie in België.

Eind 2006 gaan Margarete en Ilja na 14 jaar huwelijk uit elkaar: hij blijft in Mettmann, zij verhuist met de kinderen naar haar familie in Schweinfurt.

Op 29 april 2007 is Margarete 's ochtends op weg naar de vlooienmarkt als Ilya haar overvalt. In het bijzijn van de drie oudere kinderen schiet hij zijn vrouw op straat neer en pleegt daarna zelfmoord. Hij kan het op voorhand op een van de zonen gemunt hebben.

Later wordt gezegd dat de vrouw al bij de autoriteiten een anonieme flat had aangevraagd. De politie was ook op de hoogte van de dreigende situatie. De zelfmoord is ongebruikelijk voor een eerwraakmoord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .