Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Frixos Gedas
Geboren: 1982
doodgeschoten: 4 januari 2007
woonplaats: Berlijn
Herkomst: Slachtoffer: Griekenland, Dader: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: Okhan Y., ten tijde van het misdrijf 22 jaar
Een tienermeisje wordt verliefd op Frixos, een Griek die acht jaar ouder is. In juni 2005, ze is dan 17 jaar oud verbreekt zij de relatie met hem. Ze zeggen dat hij drugs gebruikte en een crimineel is (en dat hij bekend is bij de politie). Maar het is ook mogelijk dat haar familie haar wil uithuwelijken aan een landgenoot en daarom aandringt op een scheiding. Het is mogelijk dat haar neef Okhan zal worden aangewezen om de zaken in eigen hand te nemen. Hij is 21 en kan nog volgens het jeugdrecht berecht worden.

Okhan ontmoet de ex-vriend van zijn neef op een parkeerplaats in Berlijn-Rudow, zogenaamd voor een gesprek. Het is misschien eerder te vermoeden dat de neef de familie-eer wil herstellen vóór het geplande huwelijk van zijn neef.

De jonge Turk vuurt het hele magazijn van zijn geweer leeg. Kranten zeggen dat het op een executie leek.

In april 2008 wordt de dader door de Berlijnse arrondissementsrechtbank veroordeeld tot zeven jaar jeugddetentie wegens doodslag. De medeverdachte Murat A. (24 jaar) wordt vrijgesproken. Tijdens het proces is er ruzie tussen de twee families in de wandelgangen van de rechtbank.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .