Eerwraak verhaal

Anna
Geboren: 1972
Poging tot moord: 3 januari 2007
Woonplaats: Remscheid
Herkomst: Dader: Italië
Kinderen: ja, aantal onduidelijk
Dader: haar gescheiden echtgenoot Francesco S. (ten tijde van het misdrijf 38 jaar)
Op 3 januari 2007 ligt Francesco, een Italiaan, in het trappenhuis te wachten op zijn gescheiden vrouw. Hij slaat haar neer voor de kelderdeur en schiet 5 keer op haar. Het slachtoffer overleeft zwaargewond. De dader is gearresteerd in de buurt van de plaats delict. Hij ontkent de misdaad.

Voor poging tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel wordt Francesco in september 2007 door de rechtbank in Wuppertal veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en 6 maanden. Hij ontkent nog steeds de misdaad, maar het bewijs is duidelijk: DNA-sporen, kruitsporen, de getuigenis van het slachtoffer. Het moordwapen is nooit gevonden.

Wat spreekt voor een eremoord? Naast de scheidingssituatie schreef een psychiater in zijn deskundigenrapport voor de rechtszaak dat het huwelijk van het echtpaar onder druk stond door vijandigheid van beide families. De vrouw had zich meer en meer geëmancipeerd, wat niet zou hebben gepast in het patriarchale denken van de man. Dit zou het klassieke startpunt zijn voor een eerwraakmoord. Er is echter niet veel over deze zaak te vinden, zelfs niet de echte naam van de vrouw. Alle aanwijzingen zouden op prijs worden gesteld.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .