Eerwraak verhaal

Gamze C.
geboren: 1984
doodgestoken: 1 oktober 2008
Woonplaats: Berlijn-Lankwitz
Herkomst: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: Metin C., haar echtgenoot of ex-echtgenoot, ten tijde van het misdrijf 41 jaar
Op de avond van 1 oktober 2008 horen buren het geschreeuw van een jonge vrouw in een flatgebouw in Berlijn-Lichtenrade.

Twee mannen gaan naar het appartement, kloppen aan, de deur gaat open en een vrouw zakt voor hen in elkaar. Het mes zit nog steeds in haar rug. Meer dan twintig keer had haar man haar gestoken.

Wanneer de buren doorkrijgen dat de dader nog in het appartement is, hebben zij de tegenwoordigheid van geest om de deur te sluiten en hem in bedwang te houden.

De man vlucht dan uit het raam. Daarbij verwondt hij zichzelf, hij komt niet ver en wordt gearresteerd. Gamze sterft in het ziekenhuis.

Er zijn verschillende verklaringen over de vraag of de 24-jarige al eerder bescherming had gezocht in een vrouwenopvang en of zij al een half jaar gescheiden was van de dader. Beide zouden passen in de structuur van een eremoord. Net als de verklaring van een vroegere buurman: "Zijn familie was tegen het huwelijk. Het is heel goed mogelijk dat zij hem hebben aangespoord zijn eer te herstellen."

In mei noemt de rechter het misdrijf "afschuwelijk wreed" en legt hij een straf van zeveneneenhalf jaar op voor doodslag.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .