Eerwraak verhaal

Saadi
geboren: 1960
gedood: 26/27 september 2008
Woonplaats: Thannhausen (BW)
Herkomst: Irak
Kinderen: twee zonen, 16 en 18 jaar
Dader: Abdul Hakim Ali (46 jaar), haar gescheiden werkloze echtgenoot
Abdul heeft een Irakees en een Syrisch paspoort. Hij is bij de politie bekend wegens huiselijk geweld en heeft een strafblad wegens mishandeling van zijn vrouw en dochter. Hij heeft sinds begin september 2008 een contactverbod.

Maar Abdul neemt dit blijkbaar niet serieus en slaat zijn vrouw in de nacht van 27 september 2008 dood met een bijl in de voormalige gezinswoning. De twee zonen vinden haar dood in de ochtend. Abdul wordt op de lijst van gezochte personen gezet en later in een trein naar Praag gearresteerd. Blijkbaar bezocht hij tussendoor het Oktoberfest in München.

In september 2009 begint het proces bij de arrondissementsrechtbank te Memmingen. Vooral de dochter getuigt tegen haar vader en moet in getuigenbescherming omdat ze bedreigd wordt door zijn clan. In oktober wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Helaas zijn de echte namen van het slachtoffer en de dader niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .