Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Georgius K.
geboren: 1971
doodgeschoten: 5 mei 2007
Woonplaats: Röthenbach (Midden-Franken)
Herkomst: slachtoffer: waarschijnlijk Griekenland; dader: Kosovo
Kinderen: een zoon (5 jaar), een dochter (16 jaar)
Dader: Nedjat Kempinski, Kosovo-Albanees, ten tijde van het misdrijf 32 jaar
Nedjat's zus Jasmin (dan 30 of 34 jaar) werkt als serveerster in een restaurant en heeft een verhouding met de herbergier Georgius. Zijn afkomst wordt soms Grieks, soms Georgisch, soms Russisch-Grieks genoemd. Georgius is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is Christen, maar Jasmin is Moslim.

Nu gaat Nedjat ervan uit dat deze buitenechtelijke affaire niet vrijwillig is. Dat is tenminste wat hij later in de rechtbank beweert. Dus besluit hij de minnaar van zijn zus te vermoorden. Op 5 mei 2007 achtervolgen hij en zijn jongere broer Nehat Kuci (29 jaar) de herbergier in hun auto. In het midden van Lauf (bij Neurenberg) brengen ze zijn auto tot stilstand en executeren hem op de openbare weg.

Nedjat schiet hem door de voorruit in de borst. Dan schiet hij nog drie keer. Beide broers vluchten via Italië en Albanië naar Kosovo. Daar wordt Nedjat in november 2007 gearresteerd en uitgeleverd aan Duitsland. Zijn broer wordt nog steeds gezocht op basis van een internationaal arrestatiebevel.

In de rechtbank bekent Nedjat de misdaad in november 2008. Uit de Süddeutsche Zeitung: "K. wil op deze eerste dag van het proces iets uitleggen. Van zijn moeder, die nog steeds in Kosovo woont, beweert hij met enige zekerheid te hebben vernomen dat zijn getrouwde zuster zeker alleen een gedwongen relatie had met de herbergier. De laatste had zeker gedreigd naar de maffia te gaan als zijn minnares hem weer zou verlaten. Hij heeft dit echter niet rechtstreeks gehoord van zijn zuster, die getrouwd is en zelf moeder is. Hij zegt dat hij niet veel met haar heeft gesproken over de zaak. Hij is nu 34, dan kun je van een afstand zien of een vrouw vrijwillig een relatie heeft.

Volgens getuigen was de liefdesaffaire tussen de twee bij iedereen bekend. Zelfs de vrouw van de herbergier wist waarschijnlijk van de relatie. Toch steunt Jasmine de getuigenis van haar broer in de rechtbank, mogelijk om hem te beschermen. Ze wordt dan geboeid afgevoerd vanwege een vermoedelijke valse getuigenis. In december 2008 wordt Nedjat veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .