Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Gülhan en Abdullah
geboren: 1978, 1944
neergestoken: 12 februari 2010
Woonplaats: Keulen-Mühlheim
Herkomst: Turkije
Kinderen: 1 dochter (4 jaar), 1 zoon (5 jaar)
Daders: Erkan, haar man en zijn zoon (op het moment van het misdrijf 33 jaar)
Erkan wordt als gewelddadig beschouwd. Hij heeft zijn vrouw Gülhan al meerdere malen op straat geslagen. Op 12 februari 2010 is er zo'n luidruchtige ruzie in het appartement van de familie dat de buren de politie bellen.

Erkan steekt zijn vrouw neer en rent het huis uit. De politie arresteert hem onmiddellijk. Niet geheel ongebruikelijk voor een eremoord, zegt hij: "Ik hou van mijn vrouw, maar ze heeft me bedrogen."

De dader stak ook zijn vader, de 66-jarige Abdullah, neer in het appartement. Misschien probeerde hij de vrouw te helpen. De kinderen waren getuige van beide daden.

In september 2010 wordt Erkan wegens schizofrenie en godsdienstwaan definitief opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis. De kinderen gaan bij de moeder van de dader wonen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .