Eerwraak verhaal

Mizgin / Müdje B.
geboren: 1990
neergestoken en overreden: 1 januari 2009
Woonplaats: Harsewinkel (bij Gütersloh)
Herkomst: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar neef en echtgenoot Önder B., op het moment van het misdrijf 26 jaar.
De Koerdische vrouw Müdje B. (in sommige kranten wordt zij ook Mizgin genoemd) is in Duitsland geboren en trouwde op 17-jarige leeftijd met een neef in Turkije. Aangezien zij nog schoolgaand is, kan de geïmporteerde bruidegom in 2007 niet naar Duitsland komen in het kader van de gezinshereniging. Önder woont nog steeds in Turkije. Terwijl Müdje duidelijk verklaart dat zij tot het huwelijk werd gedwongen, begint hij haar per sms te bedreigen.

Als Müdje 18 is, dient zij in augustus 2008 een strafklacht in. Zij getuigt dat haar man haar probeert te dwingen naar Turkije te gaan. Hij is ingevoerd in het gezochte personen systeem om zijn verblijfplaats te bepalen. Op dit moment is Müdje afgestudeerd aan de middelbare school en wil kapster worden.

In oktober komt Önder illegaal Duitsland binnen (mogelijk niet voor de eerste keer, mogelijk met hulp van PKK-smokkelaars). Hij woont aanvankelijk bij familie in Dortmund, later in het huis van de ouders van Müdje, maar waarschijnlijk in een eigen kamer. Mogelijk willen de ouders hun dochter de verkrachting in hun eigen huis besparen. Of ze weten dat ze daardoor strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Of het is een deal: in ruil, zal Müdje niet naar de politie gaan.

Als Müdje op oudejaarsavond uitgaat, volgt Önder haar. Hij neemt haar mee naar een afgelegen zandweg in Harsewinkel, waar hij haar neerslaat en neersteekt, ongeveer twee uur na middernacht. Dan rijdt hij haar omver met een geleende Audi. Tijdens de autopsie worden verschillende inslagwonden van een biljartkeu gevonden. De stok wordt later gebroken teruggevonden op de plaats delict, evenals het - eveneens gebroken - en bebloede lemmet.

Vanaf de plaats delict belt de dader de politie. Müdje is begraven op 5 januari 2008 in Gütersloh. Later werd gezegd dat de twee volgens Turks recht getrouwd waren, maar niet volgens Duits recht.

In juli 2009 wordt het proces geopend bij de rechtbank Bielefeld. Önder bekent de misdaad en eist dat bij de autopsie wordt onderzocht wanneer zijn vrouw voor het laatst geslachtsgemeenschap had. In augustus wordt Önder veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In januari 2011 wordt bekend dat hij naar Turkije wil worden overgebracht. Tot nu toe is het openbaar ministerie er tegen. Hij zou daar amper 15 jaar gevangenisstraf moeten uitzitten.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .