Eerwraak verhaal

Hassan
geboren: onduidelijk
Poging tot moord: zomer 2019
Verblijfplaats: Mannheim
Herkomst: Jordanië
Kinderen: onduidelijk
Dader: de halfbroer (midden 20) van zijn ex-vriendin
In de zomer van 2019 stuurt een Jordaniër foto's van zijn vriendin naar de familie in Jordanië. Op de foto's is de vrouw niet gesluierd. Ze heeft 2 kleine kinderen met een ex-man, waarmee ze misschien later weer samenkomt.

Haar halfbroer, die in Rüsselsheim woont, beschouwt de foto's van de ongesluierde moeder als een aanslag op de familie-eer. Hij besluit de afzender te doden om zijn eer te herstellen. Ze ontmoeten elkaar op een parkeerplaats, waar hij hem met een tapijtmes steekt. Hij zit op hem en slaat een steen op zijn schedel. Hassan ondergaat later een spoedoperatie en overleeft het.

In maart 2020 begint het proces over poging tot moord en het toebrengen van gevaarlijk lichamelijk letsel bij de regionale rechtbank van Mannheim. Het slachtoffer en de halfzus zouden uit het Midden-Oosten komen. Misschien zijn het wel Palestijnen uit Jordanië. De echte namen zijn niet bekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , .