Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Maryam H.
geboren: 1998
gestoken: 28 juli 2019
Woonplaats: Zwickau / Dortmund
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 1 dochter
Dader: haar man Mokhtar H. (24 jaar)
Maryam woont in Zwickau in Saksen en zal in de zomer van 2019 enkele weken lang een vriend in het Dortmundse district Lütgendortmund bezoeken. Zij zorgt voor hun kinderen (5 en 9 jaar). Dit is waarschijnlijk al een ontsnapping van haar gewelddadige man. Maryam heeft geen verblijfsvergunning voor Duitsland, maar waarschijnlijk wel voor Zweden. Mogelijk wonen haar ouders daar en hebben ze haar "verkocht" aan Duitsland.

Maryam's man heeft een verblijfsvergunning voor Duitsland. Hij reist achter haar aan of stalkt haar. In de nacht van 28 juli 2019 steekt hij haar in het appartement van haar vriendin en legt het lichaam in een koffer. Hij sleept de koffer 800 meter naar een achtertuin en zet hem in een garage tussen de rommel.

Een vriend komt het appartement van de vriendin binnen, ziet bloed en belt de politie. Er ontbreekt een grote koffer. Op 30 juli arresteert de politie de dader in Zwickau. Hij geeft aanwijzingen over de locatie van de koffer. De agenten vinden het lichaam van Maryam, dat 76 steekwonden en wurgafdrukken vertoont. Maryam bloedde dood en werd bovendien gewurgd met een schoenveter. De echtgenoot wordt naar Dortmund gevlogen.

Er is ook een verwijzing dat het paar Duitsland in 2016 is binnengekomen en een kind heeft, maar dat niet in Duitsland woont. Misschien is het bij de ouders in Zweden.

In januari 2020 begint het proces bij de regionale rechtbank van Dortmund. Op een foto uit de rechtszaal draagt de dader een sweatshirt met de opdruk "give a fuck". In februari wordt hij veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag. Het vonnis stelt dat doodslag waarbij het slachtoffer aan een dergelijke intense invloed wordt blootgesteld, "zeer, zeer buitengewoon" is. Wreedheid staat echter niet vast als kenmerk van moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .