Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hatun Sönmez
geboren: 1972
doodgestoken: 6 september 1993
Woonplaats: Dortmund
Herkomst: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: haar broer (17 jaar oud op het moment van het misdrijf)
Hatun gaat naar de Anne Frank-school in Dortmund. Het kan zijn dat zij ten tijde van het misdrijf haar middelbare schooldiploma al had gehaald, wil gaan studeren of al studeert. Zij is verliefd op Erdal. De twee maken plannen om te trouwen (wat vaak niets meer betekent dan dat ze nader tot elkaar willen komen). Hatun's ouders zijn er tegen, mogelijk omdat ze Sunni zijn, maar Erdal is Alewit. Bij een tramhalte wordt Hatun doodgestoken door haar 17-jarige broer.

Er is op internet bijzonder weinig over deze zaak te vinden, maar bijvoorbeeld wel een rouwbericht van de Anne Frank Scholengemeenschap, dat niet meer online staat. Wij ontvangen graag meer informatie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Bronnen:
Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .