Eerwraak verhaal

Kirstin Schwarz
geboren: 1977
Gewurgd en neergestoken: 12 januari 1994
Woonplaats: Berlijn
Herkomst: Slachtoffer: Canada / Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: geen
Dader: haar Turkse ex-vriend Aydin Yahsi, op het moment van het misdrijf 25 jaar.
Kristin is geadopteerd uit Canada en woont met haar nieuwe ouders in Berlijn. Als ze 16 is, wordt ze verliefd op Aydin, die acht jaar ouder is. Na uiterlijk een jaar, begint hij haar te slaan. Hij zou zijn ex-vrouw ook al geslagen hebben.

Aydin is werkloos, slaapt meestal in zijn auto en is ingeschreven in een hostel voor sociaal onderwijs. Hij vraagt Kirstin voor een laatste verhelderend break-up gesprek. Dan snijdt hij haar keel door.

Aydin vlucht na de misdaad naar Turkije. Van daaruit valt hij Kirstin's ouders telefonisch lastig en vertelt hen uiteindelijk dat hij hun dochter heeft vermoord.

Op 1 februari 1994 vindt de politie het lijk, gewikkeld in een oud tapijt, in een kelderruimte. De doodsoorzaak is wurging. Toen ze bijna dood was, stak de moordenaar haar naar verluidt in de hals en het gezicht.

Aan boord van de vlucht naar Istanbul vertelt Aydin zijn misdaad aan een medepassagier, die later in de rechtszaal als getuige wordt gehoord, evenals een zakenman die het gesprek vanuit de rij erachter had opgevangen.

Kirstins ouders zullen waarschijnlijk terugkeren naar Canada. Aydin blijft in Turkije, dat zijn burgers niet uitlevert. In Izmir trouwt hij met een Duitse kleuterleidster en betrekt een huis aan de Turkse Rivièra.

Op 10 september 2005 vliegt Aydin naar Duitsland, vermoedelijk om zijn vrouw te bezoeken. Omdat er een internationaal arrestatiebevel is, wordt hij elf jaar na de misdaad op de luchthaven van München gearresteerd en naar Berlijn vervoerd. Hij beweert dat hij zijn vriendin destijds uit zelfverdediging heeft gedood.

Op 19 juni 2006 wordt Aydin veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .