Eerwraak verhaal

Helin
geboren: 1976
Poging tot moord: 20 september 2019
Woonplaats: Bielefeld
Oorsprong: onduidelijk
Kinderen: diverse
Dader: haar ex-vriendje (45 jaar oud op het moment van het misdrijf)
In september 2018 gaat Helin scheiden van haar vriendje. Op 20 september 2019 ligt hij op een perron van het metrostation Jahnplatz in Bielefeld op haar te wachten. Hij pakt haar in een hoofdgreep. Dan steekt hij een mes in haar gezicht en hoofd. Later is er sprake van "een veelvoud aan messteken". Getuigen grijpen in en raken ook gewond: een Marokkaan en een Irakees. Helin komt naar het ziekenhuis met levensbedreigende verwondingen, maar overleeft het. Een goede 10 dagen na het misdrijf is ze in staat om verhoord te worden.

De dader probeert te vluchten, maar wordt toch gearresteerd bij het metrostation. Het mes is gevonden in op het tramspoor. De echte namen van de betrokkenen zijn niet bekend, zelfs niet hun nationaliteit. Een lokale krant heeft echter de commentaarfunctie geblokkeerd. De publieke enscenering, het mes in het hoofd, de bedreigingen voor de misdaad - dit alles zou kunnen wijzen op een poging tot eerwraak. Een bijkomende aanwijzing zou kunnen zijn dat sommige artikelen sterk de nadruk leggen op de Marokkaanse en Irakese herkomst van de helpers, maar zwijgen over de herkomst van de dader en het slachtoffer. Een voor de hand liggende veronderstelling zou kunnen zijn: Herkomst: Turkije, geboren in Duitsland. Maar het kan ook allemaal anders zijn.

Ze zeggen dat het slachtoffer een meervoudige moeder is. De dader heeft geen recht op omgang, dus hij is waarschijnlijk de vader van de kinderen. Op het moment van het misdrijf was er al een contactverbod om de vrouw te benaderen, er zijn meer dan 10 strafrechtelijke aanklachten ingediend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , , , .