Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hers K.
geboren: 1971
doodgestoken: Juli 1995
Woonplaats: Hannover
Herkomst: Irak / Koerden / Yazidi's
Kinderen: onduidelijk, waarschijnlijk geen
Daders: Hassan, Ibrahim, Alaadin (36, 39, 42 jaar oud op het moment van het misdrijf)
In 1994 komt Hers als 23-jarige asielzoeker uit Irak naar Duitsland. Zijn 17-jarige zuster wordt in 1995 in Hannover als tweede vrouw uitgehuwelijkt aan de Iraakse Yazidi Hassan.

Dus brengt haar broer haar als importbruid van Irak naar Hannover. Daar ontdekken ze dat Hassan al een tweede vrouw heeft. Dit leidt tot een familieruzie. Hers wil niet dat zijn zuster een derde vrouw wordt. Als gevolg daarvan wordt hij door drie daders doodgestoken: Hassan, zijn broer Ibrahim en een man genaamd Alaadin. Het lichaam is vastgebonden in een plastic zak begraven in het bos bij Burgwedel-Fuhrberg. Pas in de herfst van het volgende jaar wordt het lijk ontdekt door paddenstoelenplukkers.

Het programma Aktenzeichen XY ungelöst doet verslag van de zaak. De daders zijn gearresteerd.

Een vriend van het slachtoffer moest op dat moment getuige zijn van het misdrijf. Op het proces wordt hij verondersteld te verklaren als getuige voor de rechtbank in 1997. Hij wordt in het getuigenbeschermingsprogramma geplaatst, maar vertrekt naar Syrië, vermoedelijk onder druk van zijn familie. Het proces gaat niet door.

Later wordt de getuige in Syrië ondervraagd. Een schriftelijke verklaring is beschikbaar. Vervolgens zouden de ouders van de jonge Iraakse vrouw in Turkije worden ondervraagd, maar de Turkse autoriteiten verhinderen dit. Zo mislukt ook de tweede poging tot berechting in 2009.

In februari 2017 begint het proces opnieuw bij de arrondissementsrechtbank in Hannover. Van de 3 daders is alleen Hassan K., die een Duits paspoort heeft en nu gepensioneerd is, nog in leven. De zus van het slachtoffer, d.w.z. de vrouw die op dat moment getrouwd zou zijn, zit in het getuigenbeschermingsprogramma. De beschuldigde, die nu 59 jaar oud is, weigert te getuigen.

In maart wordt de verdachte vrijgesproken. Om vele redenen kon het misdrijf niet worden bewezen, onder meer omdat een kroongetuige ontbrak en de politie en de autoriteiten slordig hadden gewerkt.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .