Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Yvan Schneider
Geboren: 1988
Doodgeslagen: 21 augustus 2007
Woonplaats: Rommelshausen/Stuttgart
Herkomst: Slachtoffer: Frankrijk, Dader: uit Turks-Kroatische familie
Kinderen: geen
Dader: Deniz Eroglu, net geen 19 jaar oud op het moment van het misdrijf, geboren in Duitsland
Eerwraak op mannen is zeldzaam. Maar de moord op de 19-jarige Yvan is een bijzonder beestachtig voorbeeld.

De dader is de Duitse Turk Deniz Eroglu. Zijn toenmalige vriendin, Sessen, is een 16-jarig meisje uit Eritrea. Blijkbaar is hij waanzinnig jaloers en zweert iedereen te doden met wie Sessen "iets had". Omdat dat "tegen zijn eer zou ingaan". De vriendin beweert dat een middelbare scholier genaamd Yvan haar ontmaagd heeft (wat niet eens waar is, ze kennen elkaar alleen terloops. Het is mogelijk dat Sessen gewoon wil opscheppen of olie op het vuur wil gooien).

Deniz is gestopt met school, is werkloos, maar rijdt in een grote sportauto. Mogelijk hoopt Sessen op sociale vooruitgang en geld door haar band met Deniz.

Onder een voorwendsel lokt Sessen Yvan in een hinderlaag. Daar slaat Deniz hem dood met zijn handlanger Roman. De hoofddader springt met beide voeten op het hoofd van zijn slachtoffer. Ze hakken het lichaam in stukken met een bijl en een zaag. Ze betonneerden de delen in bloembakken en lieten ze in de Neckar zinken. Ze dumpen de torso in het bos.

Maar de geur van ontbinding komt uit de flat waar het lichaam in stukken is gehakt, en zet de politie op het spoor van de daders. Het is mogelijk dat de vader van Deniz (44 jaar) helpt bij het wegwerken van het lichaam (er komt later een proces tegen hem).

In maart 2008 veroordeelt de arrondissementsrechtbank van Stuttgart de hoofddader Deniz tot tien jaar opsluiting in een psychiatrische inrichting - de maximumstraf volgens het jeugdstrafrecht. Medeplichtige Roman (die ten tijde van het misdrijf net 18 jaar was geworden, uit een laat gerepatrieerd gezin uit Kazachstan komt en een gewoon soldaat is) krijgt ook tien jaar. Sessen krijgt negen jaar. Zij wordt als medeplichtige beschouwd omdat zij het slachtoffer zonder aanwijsbare reden in de val lokte en hielp bij het wegwerken van het lijk. Een vierde verdachte, de in Polen geboren Kajetan, die hielp het lichaam te dumpen, krijgt drie jaar en drie maanden. Deniz had het proces demonstratief onverschillig gevolgd.

In december 2012 kan worden gelezen dat de regionale raad van Stuttgart de uitzetting van de dader heeft bevolen. Het volgende is waarschijnlijk onderhandeld: Denis kan na de helft van zijn straf worden uitgezet en vrij in Turkije leven. Eerst vraagt hij om het inreisverbod terug te brengen van 10 naar 7 jaar, maar dat mislukt. Een andere mogelijkheid is dat hij na tweederde wordt vrijgelaten, in Duitsland blijft, maar een sociale therapie ondergaat en in het reine komt met zijn misdaad. Hij wijst dit af. Een dokter verklaart dat hij niet eens wil integreren. Toch wil hij in 2012 weer in Duitsland blijven en niet worden uitgezet.

In de zomer van 2017 heeft de moordenaar daadwerkelijk zijn straf uitgezeten. Hij is echter nog niet op vrije voeten. Blijkbaar, wordt hij nog steeds als gevaarlijk beschouwd. In maart 2018 komt er een nieuw proces over preventieve hechtenis. De medeplichtigen van toen zitten niet meer in hechtenis.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .