Eerwraak verhaal

Iris S.
geboren: 1970
neergestoken: 11 november 2010
Woonplaats: Grevenbroich (NRW)
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Macedonië
Kinderen: 3 (ten tijde van het misdrijf 10-18 jaar)
Dader: haar ex-man Ahmed (43 jaar)
Op 11 november 2010 horen buren 's ochtends geschreeuw uit Iris' appartement komen en waarschuwen de politie. Als de agenten arriveren, komt Ahmed hen tegemoet met bloed aan zijn handen en schoenen. In het appartement ligt het lichaam van zijn ex-vrouw. Ze is 14 keer gestoken. Daarna had Ahmed haar schedel ingeslagen met een hamer.

Iris en Ahmed woonden apart en zagen elkaar ongeveer een keer per maand, volgens buren. Iris had een nieuwe partner die in het appartement was op het moment van de misdaad.

In juni 2011 wordt Ahmed door de arrondissementsrechtbank van Mönchengladbach veroordeeld tot negen jaar en zes maanden gevangenisstraf wegens doodslag. Een expert verklaart hem alcoholist en verminderd toerekeningsvatbaar.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .